Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksista

Tietoa Sastista

Sasti on tulee sanasta ’Sustainability’ eli kestävyys. Ehostamme käytetyt vaatteet myyntiin verkkokaupassamme. Tarkoituksemme on luoda lisää kierrätysketjuja tekstiileille ja tarjota kuluttajille myös tutkimustietoa kiertotaloudesta ja kestävyydestä yleisesti. Sasti toimii kaskadiperiaatteen mukaisesti: Ensisijaisesti vaatteiden uudelleenkäyttö (myynti) samana tuotteena, seuraavaksi kierrätys kudematoiksi. Sasti tarjoaa ihmisille näppärän tavan päästä eroon turhista vaatteista, ja niin että kuluttaja saa niistä heti hyvityksen. Yrityksetkin voivat lahjoittaa tekstiilejä ja kehittää yhteistyötä kanssamme.

Kuvassa oikealta vasempaan Sastin jengi: Aila, Janni (Sastin omistaja) ja Erja käsittelemässä Sastin vaatevarastoa

Kaverin kaapilta se ajatus lähti

Janni sai idean Sastiin, kun oli jo pitkään kierrättänyt vaatteita kaverien kesken. Illanistujaisissa oli hauskaa käydä vaatekaappeja läpi ja lähteä kassillinen uusia vaatteita mukanaan kotiin. Myös kiihtyvä tekstiilituotanto pikamuodin myötä huoletti, sillä kiertotalouden tutkijana Janni oli hyvin tietoinen tuhoisista skenaarioista, mitkä odottaisivat maailmaa mikäli markkinamuutosta ei tapahdu. Vaatteiden ostaminen oli jo jäänyt todella vähälle omassa kaveripiirissä, kierrätyssysteemin ansiosta. Ainut ongelma oli kokoerot kavereiden kesken, ja tyylitkin olivat jokseenkin erilaisia. Janni alkoi pohtia laajemman vaatteiden vaihtosysteemin kehitystä. Ajatusprosessi kuitenkin nosti uusia kysymyksiä: Entä jos joku ei tarvitsekaan uusia vaatteita tilalle? Ja jos taas vaatteista luopujalle maksaisi suoraan rahana, raha voisi päätyä pikamuodin tai jonkun vielä haitallisemman tuotannon pussiin. Tällöin syntyi idea lahjakorteista ja kestävyystiedon jakamisesta, joilla voitaisiin parantaa toimintaketjun hyötyjä ympäristölle ja yhteiskunnalle.

Second-hand markkinoiden kasvuun mahtuu edelleen uusia toimijoita

Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain jopa 100 000 tonnia tekstiilijätettä, jotka pääsääntöisesti käytetään polttoenergiaksi. Globaalisti vain alle 1% tekstiileistä päätyy kierrätettäväksi uuteen tuotantoon, sillä kuituerottelutekniikat ovat vielä hyvin uusia markkinoilla. Kun uudelleenkäyttö (hyväntekeväisyys, second hand- kaupat) ja kierrätys tuotantoon lasketaan yhteen, Euroopassakin edelleen vain 20-25% tekstiileistä päätyy materiaalikierrätykseen. Tekstiilien uudelleenkäyttö ei silti pelkästään riitä ympäristöhyötyjen tuottamiseksi – Vaatteita tulisi käyttää ajallisesti kauemmin ja välttää turhien uusien ostojen tekoa. Toiveena onkin, että kierrätyksen suosion kasvun myötä näihin asioihin alettaisiin kiinnittää yhä enemmän huomiota, ja näin vähentää pitkällä aikajänteella tekstiiliteollisuuden kokonaistuotantoa. Nykyinen kulutusmalli ei ole vaihtoehto: Mikäli nykykulutus jatkuu tällaisenaan, tekstiilituotanto on globaalisti 2,3 kertainen (145 miljoonaa Megatonnia) jo vuonna 2030, vuoden 2000-tasoon verrattuna. Tämän skenaarion heijastevaikutuksia nimittäin kukaan ei haluaisi kohdata.

Ota Yhteyttä

Voit olla meihin yhteydessä sähköpostilla tai alta löytyvän yhteydenottolomakkeen välityksellä.

Yhteystiedot

Sasti Oy
info@sasti.fi
Keskuskatu 21 B 7
81100, Kontiolahti
Y-tunnus 3229940-6

Yhteydenottolomake